Friday, 29/3/2024 UTC+1
Tiszacsege
Szalagcímek:

Digitális átállás

digitalis-atallas1

A NEMZETI MÉDIA- ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG

ORSZÁGOS DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSRÓL SZÓLÓ HIRDETMÉNYE

 

MI A DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS, ÉS MIÉRT JÓ EZ AZ ÉRINTETTEKNEK?

 

A televíziózás világszerte folyamatosan fejlődik, minősége egyre jobb  lesz.  Az  analógról  a  digitális földfelszíni műsorszórásra való átállás Magyarországon is megvalósul még az idei – 2013. – évben. Ez azt jelenti, hogy az átállás időpontjától hazánkban kizárólag a digitálisan sugárzott adások lesznek majd elérhetőek, ami több előfizetési díj nélkül fogható csatornát, jobb kép- és hangminőséget és számos kiegészítő szolgáltatást (pl. elektronikus műsorújság, gyermekvédelmi zár, adás megállítása, nyelvválasztás) jelent a televíziónézők számára.

 

KIK AZ ÉRINTETTEK?

 

A digitális átállásban az analóg földfelszíni módon televíziót néző háztartások érintettek, azaz azok, akik jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennát használnak és mindössze az M1, RTL Klub, TV2 és esetleg egy helyi televízió műsorait látják előfizetési díj nélkül. Aki kábeles vagy műholdas szolgáltatás előfizetője, esetleg IPTV-n keresztül televíziózik, annak az átállás során nincs teendője.

 

MI SZÜKSÉGES AZ ÁTÁLLÁSHOZ?

 

Az analóg földfelszíni módon televíziót néző háztartások hagyományos tévékészülékeit alkalmassá kell tenni a digitális műsorszórás vételére azért, hogy a nézők az új digitális technológiával, jobb minőségben televíziózhassanak.

A digitális földfelszíni műsorszórás zavartalan vételéhez Magyarországon jó  állapotú  tető-  vagy  szobaantenna, koaxiális levezető kábel, valamint hagyományos analóg vevőegységgel rendelkező tévékészülék esetén egy dekóder (jelátalakító) készülék, úgynevezett, set-top-box szükséges.

Fontos tehát, hogy nem szükséges új tévékészüléket vásárolni, mivel a set-top-box segítségével a meglévő régebbi készülék is alkalmas a digitális jelek vételére.

A  legmodernebb  tévéknél  pedig  külön  set-top-boxra

sincs szükség, mert azokba már beépítették a megfelelő digitális vevőegységet.

Ha az ingyenesen fogható hét csatornánál is többet szeretne látni, akkor előfizethet valamelyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára.

 

MIKOR LESZ A DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS?

  

A lekapcsolási területeket az alábbi térképen lehet megtekinteni:

 

1. ütem: 2013. július 31. a térképen világoskékkel jelölve.

2. ütem: 2013. október 31. a térképen sötétkékkel jelölve.

 

atallas_terkep

 

 Ezen időpontokig tehát alkalmassá kell tenni az érintettek készülékeit a digitális adás vételére.

 

SZOCIÁLISAN RÁSZORULTAK TÁMOGATÁSA

 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatást nyújt a szociálisan leginkább rászorultaknak a közszolgálati médiaszolgáltatások (M1, M2, Duna TV, Duna World) digitális vételének biztosítása érdekében. A támogatás a közszolgálati  médiaszolgáltatások  digitális  vételének biztosításához szükséges eszközök beszerzését (set- top-box, antenna stb.) és azok beszerelését jelenti.


TÁMOGATOTTAK KÖRE

  

Támogatásra kizárólag az jogosult, aki a támogatás igénylésének napján:

  • olyan  háztartásban  lakik,  amely  kizárólag  analóg

földfelszíni  műsorszórási  vétellel  rendelkezik,  és  az állandó lakcíme is erre a háztartásra vonatkozik, és

  • rászorult, azaz

 

a)           rendszeres szociális segélyt;

b)          lakásfenntartási támogatást;

c)           ápolási díjat kap;

d)           időskorúak járadékában;

e)           saját jogon nevelési ellátásban; f )             fogyatékossági támogatásban;

g)           vakok személyi járadékában;

h)           saját          jogon           kapott          hadigondozotti pénzellátásban;

i)             foglalkoztatást       helyettesítő      támogatásban részesül; illetve

j)             2013. évben tölti be a 70. életévét (vagy ennél idősebb), és számára az ONYF által folyósított nyugellátás, nyugdíjszerű szociális ellátás, egészségbiztosítási ellátás együttes összege nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét, azaz 57 000 forintot.

 

Állami támogatás háztartásonként egy jogosult felhasználó számára adható. Háztartásonként több támogatási igény esetében az időben korábbit fogadja el az NMHH.

A vissza nem térítendő állami támogatás 2013. április 30- tól igényelhető.

 

TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE

 

Amennyiben a felmérő a rászoruló felhasználót háromszori felkeresés során sem éri el, az NMHH postai úton küldi meg az igénybe vehető támogatási formákról és a támogatási jogosultság feltételeiről szóló tájékoztatót, valamint az igénylőlapot, melyet a támogatásra jogosult felhasználó a kézhezvételtől számított 15 napon belül küldhet vissza az NMHH-nak.

 

A jogosult az általa kitöltött igénylőlapot átadhatja a felmérőnek, vagy a számára átadott válaszborítékban ingyenesen visszaküldheti az NMHH részére.

Az a rászoruló, aki 2012. november 1-e után vált jogosulttá valamely fenti szociális, vagy nyugellátásra, illetve akit az NMHH felmérői valamely okból nem kerestek fel, 2013. április

30. napjától nyújthat be igénylőlapot a támogatás igénylése céljából  a  lakóhelyén  jelzett  lekapcsolási  időpontot  követő

30. napig.

 

Az NMHH létrehozta a rászoruló felhasználók nyilvántartását, amelyben azok szerepelnek, akik a fent jelzett szociális, illetve nyugellátások valamelyikében részesülnek. Ez alapján a hatóság felmérői két ütemben, a lekapcsolási időpontokhoz igazodva (1. ütemben 2013. június 15-ig, a 2. ütemben 2013. augusztus 31-ig) felkeresik a rászorultakat, hogy tájékoztatást nyújtsanak a digitális átállásról, az állami támogatásra való jogosultság feltételeiről, az igénybe vehető választható támogatási formákról, és segítsenek az erre vonatkozó igénylőlap kitöltésében.

 

Az igénylőlap letölthető a www.digitalisatallas.hu weboldalról, illetve ingyenesen visszaküldhető válaszborítékkal ellátott igénylőlap kérhető a 06-80/38-39-40-es zöldszámon.

 

A kitöltött igénylőlap alapján bejegyzett támogatási igények esetén a digitális vétel biztosításához szükséges eszközök beszerzéséről és beszereléséről az NMHH gondoskodik.

Az NMHH Önnek is segít az átállásban, hogy Ön is élvezhesse a digitális televíziózás előnyeit!

 

Bővebb információkért forduljon hozzánk bizalommal!

INGYENES ZÖLDSZÁM: 06-80/38-39-40

E-MAIL: digitalistv@nmhh.hu

LEVÉLCÍM: 4001 Debrecen, Pf. 230

HONLAP: www.digitalisatallas.hu

 

A Hirdetmény a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. számú törvény, a közszolgálati médiaszolgáltatások digitális vételének biztosítása  érdekében  adható  állami  támogatás   és az azzal összefüggő adatszolgáltatás, adatkezelés rendjéről szóló 4/2013 (I. 18.) számú NMHH-rendelet, illetve a közszolgálati médiaszolgáltató analóg műsorszórásának leállításáról szóló 5/2013. számú NMHH-rendelet alapján került összeállításra.



MEGNÉZTE: 72 látogató

Kapcsolat Elérhetőség

Email: pmhivatal[kukac]tiszacsege[pont]hu

Phone: 06 52 588-400

Address: 4066 Tiszacsege, Kossuth u. 5.

Megszakítás