Friday, 19/4/2024 UTC+2
Tiszacsege
Szalagcímek:

Hepatitis A lakossági tájékoztató

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

 

Hepatitis A (vírusos májgyulladás)

 

A fertőző májgyulladás egyik kórokozója a HEPATITIS A VÍRUS, amely székletszóródással, széklettel szennyezett kéz, tárgyak, beszennyezett nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt élelmiszerek, szennyezett ivó – és fürdővíz útján terjedhet.

 

A betegség lappangási ideje 2-8 hét.

 

A tünetek: jobb bordaív alatti fájdalom, néhány napig tartó láz, elesettség, étvágytalanság, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság. A betegség lefolyása rendszerint enyhe. Hat éven aluli gyermekeknél a fertőzés mintegy 70%-a tünetmentesen zajlik le vagy a klinikai tünetek nem jellemzőek pl. fáradékony, étvágytalan a gyermek. A kicsiknél rendszerint sárgaság nélkül zajlik le a betegség. A fogékony lakosság körében a nem megfelelő higiénés körülmények között (személyi tisztaság hiánya, piszkos kéz) járvány alakulhat ki.

 

A fertőző májgyulladásban szenvedő beteg és a tünetmentes vírusürítő a „sárgaság” megjelenése előtt már üríti székletével a vírusokat. Ez alatt az idő alatt megfertőzheti a környezetében élőket.

 

A megelőzés lehetőségei:

A lakókörnyezet tisztán tartása, beleértve a WC megfelelő takarítását, a konyha tisztán tartását, a törölközők, törlőruhák gyakori mosását

  • Megfelelő, WC használat utáni, étkezés, dohányzás előtti kézmosás, személyi higiéne alapvető szabályainak betartása
  • Védőoltás

 

A kézmosás helyes lépései



MEGNÉZTE: 50 látogató

Kapcsolat Elérhetőség

Email: pmhivatal[kukac]tiszacsege[pont]hu

Phone: 06 52 588-400

Address: 4066 Tiszacsege, Kossuth u. 5.

Megszakítás