Thursday, 25/4/2024 UTC+2
Tiszacsege
Szalagcímek:

KÖZLEMÉNY – KORONAVÍRUS 2020.04.14.

Tisztelt Tiszacsegeiek, kedves barátaim!

Kereken egy hónapja, hogy a koronavírus felborította a hétköznapjainkat. Magyarország kormányának gyors, hatásos és eredményre vezető intézkedései miatt nyugodtan kijelenthető, hogy Magyarországon a vírus terjedése jelentősen lassabb, mint a nyugat-európai országokban.

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy ezt a vírust elkerülni nem tudjuk mi sem. Előbb vagy utóbb, de begyűrűzik hozzánk is, hiszen a 21. században a világ minden tája szoros összefonodásban van egymással. Gondoljanak csak bele, hogy ha valaki rendel az internetről egy terméket, vagy vásárol a boltban, hány kézen (és országon) megy az keresztül, mire a postás vagy a futár kiszállítja azt a tiszacsegei lakcímre. Minden, amit tehetünk a vírus megelőzése érdekében az egyéni szinten kezdődik – Önöknél, az otthonukban. A megfelelő védekezéssel, a javaslatok megfogadásával és a személyi higiéniai szabályok betartásával mi, tiszacsegei lakosok megtettünk minden tőlünk telhetőt, hogy elejét vegyük a vírus megjelenésének a városunkban.

Önkormányzati szinten hozhatunk bármilyen intézkedést, szigorítást – a valóságban nincs hatáskör azok betartatására vagy szankcionálására akkor, ha valaki azt nem tartaná be. A hatósági határozattal karantén alá vont, továbbá az önkéntes karantén időszakot töltő személyek száma folyamatosan változik, ami abból ered, hogy rengeteg dolgos-szorgos tiszacsegei lakos vagy hozzátartozója dolgozik valamely nyugat-európai országban – és elkezdtek hazatérni. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy a puszta tény, hogy valaki külföldről hazatért nem azt jelenti, hogy megbetegedett.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy olyan nagyszerű város polgármestere lehetek, mint Tiszacsege, amit olyan kivételes lakók laknak, mint Önök. Köszönhetően az Önök példaértékű és szabálykövető hozzáállásának, Tiszacsegén nincs koronavírusra pozitívan tesztelt személy. Ez egy hatalmas eredmény, joggal lehet büszke minden egyes tiszacsegei lakos saját magára, hiszen a jelenlegi járványügyi helyzetben mindenkinek hozzá kellett tennie a saját részét, hogy ez az állítás megállja a helyét.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tiszacsegei lakosok tájékozott része következetesen és bölcsen megfogadja a kormány és az önkormányzat kéréseit, amely a társadalmi távolságtartásra és személyi higiéniára vonatkoznak. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem mászkál és leskelődik mások után azt firtatva, hogy ők mit csinálnak. Mindig lesznek olyanok, akik a Kormány döntéseivel ellentétesen viselkednek és cselekednek, de ahogy a mondás tartja: „mindenkinél ott az értelem”.

Mint Tiszacsege Város Polgármestere, én elismerem az Önök erőfeszítéseit és áldozathozatalát ebben a kiélezett, türelmünket próbára tevő helyzetben. Éppen ezért, mindaddig amíg Magyarország Kormánya a járványügyi helyzet kapcsán nem lép fel szigorúbban országos szinten, úgy én sem érzem magam erre felhatalmazva helyi szinten. Tiszacsege Város Operatív Törzse a járványügyi helyzetet illetően kivétel nélkül, mindig a Kormány döntéseivel összhangban hozza meg döntéseit, amennyiben olyan döntés születik kormányzati szinten, amelynek helyi relevanciája van.

Elhiszem és tisztában vagyok vele, hogy sokuk már telítődtek a koronavírussal kapcsolatos információkkal. Elég bekapcsolni a tévét, a rádiót, a közösségi médiát vagy az internetet – mindenhol azzal szembesülünk, hogy a koronavírus éppen melyik országban hány halálos áldozatot követelt, vagy okozott megbetegedéseket. Az információs társadalom aktív tagjaként nap mint nap találkozom én is ezekkel az információkkal, adatokkal – pedig munkám során nekem nagyságrendekkel kevesebb időm van otthon lenni, és telítődni ezekkel a hírekkel a média által, mint azoknak, akik bölcsen otthon maradnak. Megértem, hogy sokakban ez feszültséget és aggodalmat kelt, hiszen bármilyen okból adódóan sokan a saját életvitelünkön érzékeljük a járványügyi helyzet különböző vonatkozásait. Azonban arra kérek mindenkit, hogy próbáljon megnyugodni, hiszen mindezektől függetlenül az életünk megy tovább és hiszem, hogy a nagyszerű tiszacsegei lakosok életében vannak olyan személyek, kihívások és elfoglaltságok, amelyekre összpontosítva az aggodalom helyét átveheti az önzetlenség, bajtársiasság és egymásra figyelés.

Felhívom a tisztelt lakosság figyelmét arra, hogy a járványügyi helyzetet illetően mindig a leghitelesebb forrásból tájékozódjanak, amely jelen esetben a https://koronavirus.gov.hu/ oldalon elérhető információk jelentik.

Tiszacsege, 2020. 04. 14.

                                                                                                          Fekete Gergő

                                                                                                           Polgármester



MEGNÉZTE: 1753 látogató

Kapcsolat Elérhetőség

Email: pmhivatal[kukac]tiszacsege[pont]hu

Phone: 06 52 588-400

Address: 4066 Tiszacsege, Kossuth u. 5.

Megszakítás