Friday, 26/4/2024 UTC+2
Tiszacsege
Szalagcímek:

Polgármesteri beszámoló

Tisztelt tiszacsegei Lakosság!

Újabb hónap telt el a decemberi beszámolóm óta. Ismertetni szeretném Önökkel ennek a rövid szorgalmi időszaknak a legfontosabb eseményeit, történéseit, polgármesteri hatáskörben hozott döntéseket. Engedjék meg, hogy röviden tájékoztassam Önöket az alábbi tematika szerint:

  • találkozók témái, megállapodásai időrendi sorrendben
  • a lakosságot közvetlenül érintő határozatok, melyek ebben az időszakban születtek
  • közös önkormányzat Újszentmargitával
  • pályázati hírek
  • egyebek /szociális tűzifa, fogorvos, utak javítása, fakivágás, szociális alapú bérlakások felülvizsgálata, COVID-19, tervek-ötletek/

Találkozók témái, megállapodásai időrendi sorrendben:

2020. december 17-én PÉTEGISZ Polgár és Térsége Egészségügyi Központ online informális beszámolóján vettem részt ahol tájékoztatás hangzott el:

  • az egészségügyi intézet éves munkájáról
  • az egészségügyi szolgálati jogviszonyról, egészségügyi rendszer átalakításáról

2020. december 21-én meghívást kaptam a Hortobágy Leader Egyesület aktualitásairól szóló online fórumára.

A lakosságot közvetlenül érintő határozatok, melyek ebben az időszakban születtek:

Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testülete egyetértésével úgy határoztam, hogy a 2020. évben minden 70. életévét betöltött, tiszacsegei állandó lakcímmel rendelkező lakosnak egyszeri karácsonyi élelmiszercsomagot osztunk ki a karácsonyi ünnepek előtt.

A képviselő-testület egyetértésével úgy határoztam, hogy minden tiszacsegei tiszacsegei állandó lakcímmel rendelkező lakos 50%-os kedvezményben részesül a Tiszacsegei Termálstrand belépő díjából.

A szálláshelyek, a kemping, az önkormányzati területek, közterületek, bérlemények bérleti díjai nem változtak.

Elfogadásra kerültek az intézmények 2020. évi beszámolói, a 2021-es év munkatervei, valamint városunk 2021. évi rendezvénynaptára. Ezen dokumentumok a város honlapján hamarosan elérhetőek lesznek.

Közös önkormányzat Újszentmargitával

Mint ahogy az előző beszámolóban írtam, 2019. októberében az akkori képviselő-testületnek lett volna a feladata és lehetősége, hogy lépéseket tegyen a kormányhivatal azon döntése ellen, hogy Tiszacsege köteles elfogadni Újszentmargita csatlakozási szándékát. Mivel az akkori polgármester nem hívta össze a testületet a kormányhivatal két alkalommal történő megkeresését követően sem, a döntés jogerőre emelkedett. Novemberben ellenkérelmet nyújtottunk be a bíróságnak, de december elején azt elutasította, így nem maradt más választásunk mint elkezdeni az egyeztetéseket Újszentmagita polgármesterével a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról.

Tájékoztatni szeretném a tisztelt Lakosságot arról, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja 2021. január 1. napjával kijelölte közös önkormányzati hivatalhoz tartozó településekként Tiszacsege várost és Újszentmargita községet. A közös önkormányzati hivatal székhelye Tiszacsege városa lett, míg Újszentmargitán külön szervezeti egységként, az Újszentmargitai Kirendeltségen működik tovább a hivatali ügyintézés. A Tiszacsegei Polgármesteri Hivatal új néven, Tiszacsegei Közös Önkormányzati Hivatal-ként működik tovább. A szervezeti változás nem érinti a hivatali ügyintézést, azt a továbbiakban is a jól megszokott, magas színvonalan látják el kollégáim.

A vírushelyzetre való tekintettel a hivatalban személyes ügyfélfogadásra kizárólag halaszthatatlan ügyekben és előzetes telefonos egyeztetést követően kerülhet sor, minden más esetben elektronikusan, telefonon vagy postai úton történik az ügyintézés.

Pályázati hírek

2021 január 13-tól az önkormányzat pályázati referenssel rendelkezik, akinek feladata a kiírt pályázatok figyelése, megírásukban és benyújtásukban, illetve az elszámolásban való irányítás, közreműködés.

Beadásra váró pályázat:

  • VP6-7.2.1-7.4.1.3-17 Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése pályázat keretén belül szeretnénk a jelenlegi piacteret korszerűsíteni.

Egyebek

Pénzügyi helyzetünk
Az önkormányzat pénzkészlete 2020. év december hó 31. napján: 193 100 773 Ft.
Ebből, kötelezettségvállalással még nem terhelt, vagy terhelt, de még a számlánkon pihenő célzott, másra
nem használható
pénzek:

Startmunkaprogram:46 646 628 Ft
Magyar Falu Program / közterületi játszóterek kialakítása:4 898 406 Ft
Magyar Falu Program / óvoda épület felújítás:40 621 739 Ft
Bölcsőde épületének felújítása:25 447 234 Ft
Magyar Falu Program / temető infrastruktúrájának fejlesztése:13 002 995 Ft
TOP-2.1.3-16 Belterületi csapadékvíz elvezetés:20 000 000 Ft
EFOP-1.5.3 Humán szolgáltatások fejlesztése:37 094 944 Ft
Komp felújításra nyert 2020. évi pályázati pénz:1 097 280 Ft
összesen:188 809 226 Ft

Ebből adódóan a “pénztárcában” lévő összeg: 4 291 547 Ft

A befizetésre váró „csekkek” a következők:

2018-ból normatív támogatás visszafizetési kötelezettség:1 205 800 Ft
2019-ból normatív támogatás visszafizetési kötelezettség:4 282 000 Ft
Előző években felvett pályázati önerő /törlesztése 2021-től indul:47 500 000 Ft
Számlatartozások szállítók kivitelezők felé:31 896 579 Ft
Projektmenedzseri díj a kivitelezésre nem került Lehel u. -i első szakasz miatt:3 900 000 Ft
Sertésól pályázati díj egy részének visszafizetése:3 173 645 Ft
Strand büféjének kártalanítási összege a volt bérlő felé (fizetési meghagyás):3 000 000 Ft
Szociális tüzelőanyag vásárlása:9 970 593 Ft
összesen:104 928 617 Ft

tehát a „pénztárcában” 4 291 547 Ft van, de a kifizetetlen tartozás 104 928 617 Ft
Így az önkormányzat pénzkészlete valójában: -100 637 070 Ft tartozás
A 2021. év január hónap elején, a működéshez szükséges 50 000 000 Ft-os folyószámlahitel tovább
növeli a tartozás mértékét.

Szociális tűzifa

Az ünnepek után folytatjuk a tűzifa kiosztását az arra jogosultaknak az időjárás és az erdészet szállításának függvényében.

Fogorvosi ellátás

Tájékoztatom Önöket, hogy a Templom utca 8. szám alatti 1-es számú körzet üzemeltetőjének a hatósági engedélyei folyamatban vannak. A Galaxy-Dent Kft. által adott információk szerint a körzet várható nyitási ideje: 2021. február 01. napja.

Utak javítása

Szinte naponta érkezik bejelentés az utak állapotával kapcsolatban önkormányzatunkhoz. Ennek oka a szokatlanul sok eső és a sok útalappal sem rendelkező utca Tiszacsegén. Megértjük a lakosok panaszát és a lehetőségeken belül megpróbálunk megoldásokat keresni. Voltak olyan útszakaszok, ahová zúzalékot helyeztünk, máshol a padkák igazításával vezettük el a vizet. A tölteléknek használt kő elfogyott, amint sikerül újakat beszerezni, folytatjuk a munkákat.

Az útpadkák javítását, a vízlefolyás biztosítását település szinten felül kell vizsgálnunk, és az idei év során igyekszünk javítási munkálatokat elvégezni.

Fakivágás

Szintén lakossági bejelentések érkeznek elöregedett fákról, amelyek veszélyeztetik a házakat, az ott élők testi épségét. Ezeknek a fáknak a csonkolása, kivágása speciális felszerelést és szakértelmet követelnek. Keressük a lehetőségeket és a megoldást ezekhez a feladatokhoz.

Szociális alapú bérlakások felülvizsgálata

Nagy számú igény érkezett az önkormányzati tulajdonú szociális bérlakások ügyében hivatalunkba. Megkezdtük az üres ingatlanjaink felmérését. A lakható lakásokat meghirdetjük, és várjuk a pályázatokat, melyeket előre meghatározott szempontok alapján bírálunk el.

COVID-19

Felhívjuk a lakosság figyelmét a COVID-19 járvány megfékezésének fontosságára! Továbbra is tartsák be az egészségügyi előírásokat (maszk használat, fertőtlenítés, távolságtartás..)! Belátásuk szerint éljenek a védőoltás lehetőségével! Jelenleg az oltásra csak az előzetesen regisztrált személyek jogosultak. Amennyiben az online regisztrációhoz segítségre van szükségük, a Szolgáltató Csarnokban kolléganőnk segít kitölteni a regisztrációs adatlapot.

Tervek-ötletek

A Szolgáltató Csarnokhoz szeretnénk kihelyezni egy ötletládát, amelybe várjuk a lakosok ötleteit településünk életével kapcsolatban.

Gondolatébresztőként:

  • közösségi programok, melyeken szívesen részt vennének
  • „Újszülöttek fái” helyszín keresése
  • esztétikus utcakép kialakítása
  • összegyűlt kupakok kedvezményezettjének személye

Már él az irjonnekunk@tiszacsege.hu elektronikus postaláda, ahol szintén várjuk a városunkkal kapcsolatos ötleteiket, észrevételeiket.

Igyekeztem összefoglalni az elmúlt négy hét történéseit. Ha bárki bővebb tájékoztatást szeretne kapni, nyugodtan forduljon hozzám személyesen, telefonon, vagy e-mailben!

Bízom abban, hogy a településünk egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb év elé néz, és ennek szellemében kívánok minden kedves városlakónak eredményekben és egészségben gazdag, boldog új évet!

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Tiszacsege, 2021. január 14.

Tisztelettel: Szeli Zoltán polgármester



MEGNÉZTE: 708 látogató

Kapcsolat Elérhetőség

Email: pmhivatal[kukac]tiszacsege[pont]hu

Phone: 06 52 588-400

Address: 4066 Tiszacsege, Kossuth u. 5.

Megszakítás