Friday, 19/4/2024 UTC+2
Tiszacsege
Szalagcímek:

Polgármesteri tájékoztató – 2021. április hónapról

Tisztelt tiszacsegei Lakosság!

A havi beszámolókat folytatva engedjék meg, hogy röviden tájékoztassam Önöket a március közepétől eltelt időszak eseményeiről az alábbi tematika szerint:

  • találkozók témái, megállapodásai időrendi sorrendben
  • a lakosságot közvetlenül érintő határozatok, melyek ebben az időszakban születtek
  • egyebek /új közmunkaprogram,  virágosítás, környezetszennyezés /

Találkozók témái, megállapodásai időrendi sorrendben:

2021. március

24. (szerda) Civil szervezetek vezetőivel egyeztettem az éves kulturális programokról és bekapcsolódási lehetőségeikről.

25. (csütörtök) Balmazújváros Kistérség munkatársai érkeztek, hogy az utóbbi években már csak halasztott engedéllyel működő  idősek nappali ellátására szolgáló ingatlan helyett a Fő utca 69-71. szám alatti épület átalakítási szempontjait megbeszéljük.

26. (péntek) Debrecenbe utaztam a Magyar Államkincstárhoz, hogy egyeztessek a MVH Vidékfejlesztési Programján belül piactér kialakításának pályázati lehetőségeiről.

Ezen a napon délután érkezett hozzám a  Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője és tervezője, hogy a városközpont fejlesztését célzó pályázat beadásához megtekintsék a jelenlegi állapotokat.

31. (szerda) Gyopáros Alpár Modern Településekért felelős kormánybiztos úrnak küldtem köszönő levelet az eddigi Magyar Falu Program keretében elnyert pályázatokért, és egyben meghívtam településünkre, hogy megismerhesse az itt élő embereket, életüket, értékeiket. Kormánybiztos úr megköszönte és elfogadta a szíves invitálást, természetesen akkor kerül sor a látogatására, ha a vírushelyzet ezt megengedi.

2021. április

1. (csütörtök) Elindult a népkonyha szolgáltatása 270 adag étellel, amely mostanra 400 fölé emelkedett. Örülünk annak, hogy segíteni tudtunk ezzel is Tiszacsege lakosságának!

6. (kedd) A  Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökségtől érkeztek szakemberek, hogy egyeztessünk a TOP-os pályázatról, melynek segítségével a Dr. Papp József Városi Könyvtár és az önkormányzat épületének energetikai felújítására kerülhet sor.

13. (kedd) Az Állam Kincstár  Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott Zöld város kialakítása Tiszacsegén, TOP-2.1.2-15-HB1 2016-00008 azonosító számú projektje kapcsán a 272/2014. (XI. 5.) Kormányrendelet előírásainak megfelelően helyszíni ellenőrzésére került sor. Az ellenőrzés célja a projekt szabályszerű és hatékony megvalósulásának vizsgálata volt. Az általuk jegyzőkönyvezett hiányok listáját továbbítottam a projektmenedzsernek, a műszaki ellenőrnek és a kivitelezőnek.

14. (szerda) Egyeztető megbeszélést tartottunk a Református Egyház képviselőivel, Nagytiszteletű Őz Lajos esperes úrral és Nagytiszteletű Dénes Ágota tiszteletes asszonnyal az önkormányzat fenntartásában működő házi segítségnyújtó szolgálat által végzett tevékenységek egyház által történő ellátásáról. A megbeszélésen jelen volt valamennyi érintett dolgozó, továbbá az önkormányzat és az egyház képviselői. Az idősellátás terén az egyház  – köztük a Tiszacsegei Református Egyházközség is -, évtizedek óta jelentős, elismert feladatot végez. Az ellátási szerződés megkötése a szakmai előrelépés lehetősége mellett éves szinten 7-8 millió forintos megtakarítást jelent az önkormányzatnak, mely összeget önkormányzatunk más szociális célra fordíthat.

A lakosságot közvetlenül érintő határozatok, melyek ebben az időszakban születtek:

 Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testülete egyetértésével a 2021. február 08. napján a Tiszacsege 1. számú vegyes fogorvosi körzet ellátására, a Galaxy-Dent Kft.-vel megkötött egészségügyi feladat-ellátási szerződés módosítását a 29/2021. (III.25.) PM. számú határozat melléklete szerinti tartalommal jóváhagyom.

Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testület egyetértésével a módosítás megvalósításának érdekében a hatályos településrendezési eszközeinek állami főépítészi eljárással történő módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetést lezárom. Megállapítom, hogy a tárgyhoz kapcsolódóan a rendelkezésre álló határidőn belül nem érkezett észrevétel, vélemény, javaslat. A képviselő-testület egyetértésével a végső szakmai véleményezési szakasz lefolytatását és a záró szakmai vélemény megkérését kezdeményezem az állami főépítésznél.

Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testülete egyetértésével, a Tiszacsege belterület 2940/3 helyrajzi számú, természetben a 4066 Tiszacsege, Fürdő utca 6. szám alatti Termálstrand területén lévő fedett medence épületében lévő büfé bérbevételére pályázati felhívást tettem közzé.

Tiszacsege Város Önkormányzata a 2021. évi „Kompok, révek fenntartásának, felújításának támogatása” megnevezésű pályázati kiírásra pályázatot kíván benyújtani. A 90%-os támogatási intenzitással megvalósuló beruházás 19.867.880,- Ft összköltségű, melyhez a szükséges 10% saját forrás összegét 1.986.788, – Ft-ot, azaz egymillió-kilencszáznyolcvanhatezer- étszáznyolcvannyolc forintot Tiszacsege Város Önkormányzata a 2021. évi költségvetésében a saját bevételeinek terhére biztosítja.

Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testülete egyetértésével, a beérkezett ajánlatok közül, a legkedvezőbb ajánlatot adó Szabó Dávid egyéni vállalkozóval kívánok szerződést kötni a Magyar Falu Program keretében meghirdetett , Óvodaépület felújítása” című MFP-OEF/2020 kódszámú pályázat keretén belül megnyert, Tiszacsegei Városi Óvoda és Bölcsőde épületének felújításához kapcsolódóan, építési műszaki ellenőri feladatok ellátására.

Egyebek:

Új közmunkaprogram indult 2021 márciusától. Megkezdődtek a tavaszi munkálatok. Folyamatos a padkajavítás és  kátyúzás. Közmunkásaink takarítják az árkokat, szedik a városunk kevésbé felelős gondolkodású lakói által kidobott szemetet. Napi nyolc órában tesznek azért, hogy kulturáltabb városban élhessünk.

Tisztázni szeretnék egy többször hallott félreértést. A közmunkások nem a lakosság helyett dolgoznak. Nem az a feladatuk, hogy helyettünk teremtsenek tiszta környezetet, hanem az, hogy az engedélyezett közterületeket szebbé, használhatóbbá tegyék (virágosítás, locsolás, zöldterületek és utak  rendben tartása…).

Faüzemünkben lelkesen készítik a virágládákat, tésztakészítőink a nagyszerű tésztát, mezőgazdasági dolgozóink elvetették a vetőmagok egy részét, varrodánkban készülnek a szép textiláruk, kosárfonóink fonják a kosarakat, betonozó üzemünk gyártja a járólapokat, szegélyköveket.

Minden részlegünkön  értékes  munka folyik,  megérdemlik a köszönő szavakat.

Sajnos dolgozóinkat anyagilag és  lelkileg is megviseli a heti, sőt időnként napi szintű feljelentés alapján érkező ellenőrzés, “kihallgatás”, jegyzőkönyv készítés. Bármilyen mulasztás, a pályázat előírásainak megszegése munkabér levonást von maga után, amely a közmunkásokat terheli. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy eleget tegyünk az előírásoknak, hiszen városunk sok lakójának nincs módja más pénzkeresési lehetőséget találni.

Virágosítás: Lelkes nyugdíjasaink Farkas Jánosné Klári néni vezetésével elkészítették a virágosítási tervet, amelynek megvalósításához  önkormányzatunk minden segítséget biztosít.

Kérek minden itt élőt, hogy támogassa szépítő kezdeményezésünket, tisztelje és óvja kezük munkájának eredményeit!

Környezetszennyezés: Környezetünk megóvásáért minden ember a saját lakóhelyén, a saját családjában tehet a legtöbbet. Így lesz közvetlen otthonuk tisztasága mindannyiunk közös érdeke, ahol minden lakos körültekintően viselkedik, jó példával neveli a gyermekeit, magáénak érzi a települést.  Nem szaporítja az eldobott szemetet, ha lát egyet, azt nem rest felvenni és a legközelebbi kukáig elvinni.

 Bízom abban, hogy több a gondos és a felelősségteljes gondolkodású ember Tiszacsegén, aki  ügyel  a rendre, őrzi az értékeket és tovább adja ezt a felelősségteljes magatartást a  következő generációnak.

Sajnálatos módon azonban  mégsem ezt tapasztaljuk a mindennapokban településünkön.

Megkérek minden kedves tiszacsegei lakost, hogy legyünk körültekintőek! Vigyázzunk közvetlen lakókörnyezetünkre, családunkra! Óvjuk a településünket! Legyünk  büszkék  rá, hogy itt élünk a  szépen rendben tartott, tiszta, gondozott, virágos Tiszacsegén!

Az igényesség, rend, tisztaság nem kerül pénzbe, csak időbe. Ne sajnáljuk magunktól!

Igyekeztem összefoglalni az elmúlt hetek történéseit. Ha bárki bővebb tájékoztatást szeretne kapni, nyugodtan forduljon személyesen, telefonon, vagy emailben hozzám!

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Tiszacsege, 2021. április 20.

Tisztelettel: Szeli Zoltán polgármester

.



MEGNÉZTE: 764 látogató

Kapcsolat Elérhetőség

Email: pmhivatal[kukac]tiszacsege[pont]hu

Phone: 06 52 588-400

Address: 4066 Tiszacsege, Kossuth u. 5.

Megszakítás