Friday, 19/4/2024 UTC+2
Tiszacsege
Szalagcímek:

Évértékelés és jövőbetekintés

Tisztelt tiszacsegei Lakosok!

Minden új évkezdés arra inti az embereket, hogy álljanak meg egy pillanatra, tekintsenek vissza az eltelt évre és gondolják végig, mik voltak azok a jó dolgok, amiknek örülhetnek és melyek azok a nehézségek, problémák, amikből következtetéseket vonhatnak le, tanulhatnak belőlük.

2021, mint általában minden év, tele volt örömökkel és gondokkal. Mindkettő erősítheti közösségünket, mert a jó dolgok megélése és a problémák közös megoldása is összekovácsolja a település lakóinak közösségét.

A problémák egy része a lakosságtól független, egy részét mi, lakosok generáljuk és ezek olyan plusz terheket rónak az önkormányzatra, amelyek elkerülhetőek lennének.

A természeti adottságaink /vízpart/ miatt már májustól beindul a szúnyogszezon, ami nyárra, ha olyanok az időjárási viszonyok, szinte elviselhetetlenné válik. Az állam vállalta magára ennek a problémának a kezelését már évek óta. Az irtás módja is földi, nem légi hivatalosan. Ennek ellenére önkormányzatunk saját költségen légi irtással próbálta elviselhetőbbé tenni az itt élők életét. A katasztrófavédelemnél egyeztettem a bejelentett terület nagyságáról. Kiderült, hogy évek óta nem megfelelő a leadott km2, ezért kezdeményeztem az irtásra kijelölt terület módosítását. Reméljük, ennek az intézkedésnek a hatására javul a szúnyogirtás hatékonysága!

Sajnos a szélsőséges időjárás az idén sem kímélt bennünket, augusztus 1-én óriási vihar tépázta meg házainkat, fáinkat. Az önkormányzati tulajdonban lévő épületek tetejének javítása mellett segítséget nyújtottunk városunk lakóinak pénzbeli és anyagi támogatással.

Vannak azonban olyan negatívumok, amelyeket az itt élők okoznak. Elsősorban az illegális szemétlerakásra gondolok, amelynek kezelése rengeteg időt, pénzt és energiát vesz el városunk lakóitól.

Szomorú látni, mennyi kóbor kutya csatangol gazdátlanul a város utcáin. Felelőtlen emberek okoznak ezzel riadalmat és károkat, a következményeket azonban nem vállalják magukra. Önkormányzatunk számára komoly anyagi terhet jelent elvitetni az állatokat a gyepmesterekkel. Itt szeretném megköszönni azoknak a jó szándékú lakosoknak a segítséget, akik a lelkiismeretlen gazdák helyett hoznak anyagi áldozatokat, nem sajnálva időt és energiát, hogy ezek a szerencsétlen sorsú állatok jobb körülmények közé kerülhessenek. Nagyobb figyelmet fogunk fordítani a felelős állattartás betartatására.

A sorozatos névtelen és többnyire alaptalan, feljelentések sem segítik városunk fejlődését. A szervek kötelesek kivizsgálni az ügyeket minden feljelentés esetében, így az önkormányzati munkavégzést hátráltatva.

Szerencsére az elmúlt évben bővelkedtünk „Jó” dolgokban is, jó hangulatú rendezvényeket, sikeres pályázatokat tudhatunk magunk mögött.

Sok rendezvényünk volt– Csege-nap, Szüreti mulatság, Halloween, Advent- amelyek bebizonyították, hogy városunk legfőbb ereje az összefogás, jóakarat és tenni akarás.

Sikerült a szociális juttatások terén is előre lépnünk és a már meglévő támogatásokat emelni, illetve újabb programokat bevezetni.

Tiszacsege, mint a legtöbb település, főként pályázatok útján tud nagyobb fejlesztéseket végrehajtani. Az elmúlt évben 115 862 474 Ft-ot sikerült elnyerni, mely összegből többek között új utakat, kommunális eszközt, tanyagondnoki buszt, ravatalozó belső felújítást (nyílászáró csere, burkolatfelújítás, hűtőcsere), temetőn belüli út és vízhálózat bővítést, új fogorvosi rendelő kialakítását, komp-és múzeum felújítást tudunk finanszírozni.

2021. december 17-én ”Évértékelő-jövőbe tekintő” rendezvény keretében összegeztük eddig elért eredményeinket és átbeszéltük jövőbeni terveinket. A meghívott vendégeink között köszönthettük Bodó Sándor államtitkár urat, aki ismertette a következő pályázati ciklus lehetőségeit és biztosította településünket további támogatásáról. A konferencián részt vettek képviselőtársaim, jegyző úr, pénzügyi osztályunk vezetője, pályázatíró munkatársunk , a város intézményeinek vezetői és református egyházunk lelkész asszonya. 2022 elé bizakodással tekintünk. Folytatjuk az elkezdett fejlesztési munkákat, illetve új lehetőségeket, pályázatokat keresünk és igyekszünk kihasználni.

A TOP_PLUSZ keretén belül benyújtásra került egy olyan pályázat városközpont kialakítása, amely mind az itt élők komfortérzetét javítaná, mind az idelátogatók tetszését elnyeri.

A városlakók mindennapi életében kiemelt fontosságú a közlekedési lehetőség minősége, ezért állandó feladatot jelent a bel-és külterületi utak korszerűsítése. Megújult a Toldi, Rákóczi utca egy része, az Esze Tamás és a Zátony III. utca. Útalappal láttuk el a Tó és Bercsényi utcákat. Fejlesztésre, felújításra szorul még nagyon sok beltéri utunk, a járdáink, a közösségi terek, a meglévő kerékpárutunk. Folytatjuk ebben az évben is a útépítési, útjavítási munkáinkat. Mind saját erőből, mind pályázatokból szeretnénk, hogy településünk egyre több utcája újuljon meg, illetve útalap nélküli utcák ne legyenek.

Ennek érdekében az idén is pályázatot nyújtunk be a Magyar Falu Programban, a Belügyminisztérium által, a TOP_PLUSZ keretén belül kiírt útpályázatokban. “Külterületi helyi közutak fejlesztése Tiszacsegén” nevű projektünk, melyet 2021 őszén adtunk be, várhatóan a napokban kerül elbírálásra.

A régi piactér alkalmatlan a helyi termelők komfortos, higiénikus árusítására, ezért új, a mai kor elvárásainak megfelelő piaccsarnokot szeretnénk építeni, melyre szintén beadtuk a pályázatot.

Jelentős anyagi megtakarítást jelentene önkormányzatunknak az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése. A TOP_PLUSZ pályázati kiíráson belül benyújtottuk pályázatunkat a könyvtárunk és a városházánk ilyen típusú fejlesztésére. Külső hőszigetelést, új nyílászárókat kapnának az épületek, valamint az elektromos energia ellátásához napelemeket telepítenénk.

A Magyar Falu Program keretén belül pályázunk az óvodánk játszótéri elemeinek felújítására, fejlesztésére, új játékelemekre.

Szintén a Magyar Falu Program keretén belül pályázunk a ravatalozó tetőszerkezetének felújítására és további kommunális eszközökre.

Feladatunknak tekintjük strandunk olyan szemléletű átalakítását, amely a gyógy- és wellness szolgáltatásokat igénylők, valamint a kisgyermekes családok elvárásait is ki tudja szolgálni. Az előző évek pályázati időszakában városunk nem jutott pályázati forráshoz a termálfürdő fejlesztéséhez, de a 2021-2027-es uniós pályázati ciklusban várhatóan kiírásra kerülnek erre a célra kiírt programok. Folyamatosan figyeljük a pályázati kiírásokat, de saját erőből is végzünk apró fejlesztéseket. Az idén a gyerekeknek kívánunk kedvezni vízi játék elemekkel és a játszótér rendbetételével. Szeretnénk bekapcsolódni a Tisza-tavi programturizmusba, kerékpáros, vízi szolgáltatások megteremtésével, ezért távlati célunk szabadstrand kialakítása a Tisza-parton a hozzá tartozó kiszolgáló egységek létrehozásával.

Fejlesztési elképzeléseink között vannak rövid, közép és hosszú távúak, kisebb beruházásokat és komoly anyagi befektetéseket igénylők. Az elmúlt pályázati ciklusban is igyekeztünk megragadni a lehetőségeket és bízunk abban, hogy a következő időszak is lehetővé teszi városunk további fejlődését!

Kívánok a 2022-es évre mindenkinek jó egészséget, békés, sikerekben gazdag, boldog új évet!

Tiszacsege, 2022. január 26.

Szeli Zoltán, polgármester



MEGNÉZTE: 468 látogató

Kapcsolat Elérhetőség

Email: pmhivatal[kukac]tiszacsege[pont]hu

Phone: 06 52 588-400

Address: 4066 Tiszacsege, Kossuth u. 5.

Megszakítás