Wednesday, 24/4/2024 UTC+2
Tiszacsege
Szalagcímek:

Polgármesteri beszámoló június hónap eseményeiről

Tisztelt tiszacsegei Lakosság!

A hagyományos,  hónapok eseményeiről, találkozóiról, pályázati sikereiről szóló beszámolóimat   folytatom.

A nyár beköszönte nem csak óriási hőséget és szárazságot, hanem programokat, rendezvényeket hozott városunkba. Ezekről tájékoztatom Önöket röviden az alábbiakban.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. mint támogató 1.000.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette önkormányzatunkat a „Magyar-Magyar közösségi kapcsolatok támogatása”- nevezetesen a Testvértelepülések és együttműködések támogatása – céljából. A pályázat keretén belül több program is megvalósításra került. Május 8-án 55 fővel ellátogattunk Szalárdra, ahol Testvérvárosi Együttműködési Megállapodást írtunk alá Dr. Nagy Miklós polgármester úrral. Június 1. napján pedig Szalárdról érkeztek látogatók településünkre és a Tiszacsegei Városi Óvoda és Bölcsőde hagyományőrző, kézműves programjára, szakmai napjára. A június 16-án a Megyei Nyugdíjas Találkozót is megtisztelték testvértelepülésünk szépkorú lakói.

Megyei nyugdíjas találkozónak adott helyet a tiszacsegei Tisza part, melyen közel 400 fő vett részt. Kulturális-, sportvetélkedők, életmód tanácsadás, főzőverseny programjai közül választhattak az idelátogatók. A résztvevőket köszöntötte Bodó Sándor Országgyűlési Képviselőnk, Bulcsu László a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés Alelnöke, Molnár Ferencné a Hajdú-Bihar Megye és Debrecen Nyugdíjas Szervezeteinek Szövetsége elnöke és Tiszacsege polgármestereként jómagam is.

Június 30-án rendhagyó informális képviselő-testületi ülést tartottunk Püspökladányban, ahol Bodó Sándor Országgyűlési Képviselő Úr fogadott bennünket. Áttekintettük az eddig elért eredményeinket és az előttünk álló félév pályázatait, lehetőségeit.

Sajnos a covid-járvány után az orosz-ukrán háború teszi próbára a mindennapi életünket. A gazdasági nehézségek egyre nagyobb terheket rónak ránk, ezért nem csak a magánemberek, hanem az országgyűlés, a kormány és az önkormányzatok is takarékosabb gazdálkodásra kényszerülnek. Ezt erősítette meg képviselő úr is.

A tavalyi évben átvizsgáltuk a szociális támogatások, juttatások körét és mértékét. A testület úgy döntött, bővíteni kívánja a támogatottak körét, illetve az inflációt követve emeli a támogatási összegeket.

Az idei évben átvizsgáltuk a szolgáltatásaink árait. 2016 óta nem került sor változtatásra e tekintetben, ezért legalább az infláció mértékében módosítottuk a díjszabásokat, a veszteséges működtetés csökkentése érdekében.

Igyekeztünk úgy változtatni az árakon, hogy a szociálisan rászorulóknak minél kisebb terhet jelentsenek a változások.

Városunk honlapján pontos információkat találnak ezekkel kapcsolatban.

Június 30-án lejárt az OMSZ-szal kötött orvosi ügyeleti ellátásra vonatkozó együttműködési megállapodás, amit 2022. október 31-ig Önkormányzatunk meghosszabbított.

Az óriási hőség elviselése mindenkit próbára tesz, ilyenkor a legjobb az időt strandon, vagy vízparton tölteni. Igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten minél kellemesebbé tenni fürdőnket az idelátogatók számára. A szépen rendben tartott szabad felületek, a medencék kellemes hőfoka, a gyerekmedencében elhelyezett csúszda, mind ezt a célt szolgálja. Tervben van a hétvégi hosszabb nyitvatartás megvalósítása.

Az EFOP-.1.5.3-16-2017-00021 – „Humán szolgáltatások fejlesztése Hajdúnánáson és vonzáskörzetében” című pályázat keretén belül Tiszacsege Város Önkormányzata szünidei gyermekétkeztetéshez kapcsolódó programok szervezését valósította meg. A program keretén belül a Wisdomforce Consulting Zrt. rendezvényszervező céggel kötött vállalkozási szerződés keretében nyári szünidei tábor megszervezése valósult meg. A tábor 3 héten keresztül heti két turnusban lett meghirdetve. Az első két hétben az 1.-4. osztályos alsó tagozatos gyermekeknek, míg az utolsó héten az 5.-8. osztályos felső tagozatos gyermekeknek. A tábornak a Tiszacsegei Muskátli üdülő adott otthont, ahol minden héten egy nap kézműves foglalkozás került megszervezésre, valamint egy „pancsolós” nap is beiktatásra került a Tiszacsegei Termál Strandon a gyerekek nagy örömére. Az első két héten a táborozó gyermekek egy-egy nap Hortobágyi kiránduláson vehettek részt, ahol a Madárkórházat, a Hortobágyi Pusztai Állatparkot, valamint a Hortobágyi Vadasparkot tekinthették meg. Az utolsó héten a felső tagozatos diákok Nyíregyházára a Vadasparkba látogattak el. A többi napon a helyszínen sportvetélkedők, játékos foglalkozások kerültek megrendezésre a táborban lévő felügyelő felnőttek jóvoltából, valamint kihasználva a helyi adottságokat és a Tisza közelségét, egy Tisza parti séta és a folyón komppal történő átkelés is megszervezésre került. A gyermekek számára a táborban napi 5-szöri étkezés volt biztosított.

2022. június 1-től a Dr. Papp József Művelődési Ház és Könyvtár intézményének új vezetője van, Mezei Anna személyében. A Csegei Körkép segítségével mutatkozik be Intézményvezető Asszony a város lakosainak.  Az ő Irányításával  egyeztetések zajlanak az idei Csegei Rév Nap programjáról, feladatairól. A Facebookon folyamatos információmegosztás segíti az érdeklődőket az eseményről, szereplőkről.

Várunk mindenkit augusztus 6-án a rendezvényünkre, a versenyekre nevezőknek és a fellépőknek sok sikert, a résztvevőknek pedig nagyon jó szórakozást kívánunk.

Tiszacsege, 2022. 07. 15.

Szeli Zoltán, polgármester



MEGNÉZTE: 62 látogató

Kapcsolat Elérhetőség

Email: pmhivatal[kukac]tiszacsege[pont]hu

Phone: 06 52 588-400

Address: 4066 Tiszacsege, Kossuth u. 5.

Megszakítás