Sunday, 5/5/2024 UTC+2
Tiszacsege
Szalagcímek:

Polgármesteri beszámoló 2023. december hónapról

Tisztelt tiszacsegei Lakosság!

Köszöntök mindenkit a 2024-es évben! Ebben az írásban a 2023-as év decemberi történéseiről szeretném Önöket tájékoztatni.

Az elmúlt év utolsó hónapja egyrészt a visszatekintésről, összegzésről, másrészt az ünnepekről, és annak előkészületeiről szólt.

Nem volt egyszerű év a 2023-as év sem. A Covid után kaptunk egy háború okozta gazdasági megszorításokkal, ezáltal magas inflációval tűzdelt évet. A következetes, odafigyelő gazdálkodásunkkal ezek ellenére is gazdaságilag stabil évet zártunk. Tovább tudtuk csökkenteni adósságainkat, mint azt tettük az elmúlt három évben. Saját erőből sajnos még most sem tudunk fejlesztésekre beruházni, de felkutatunk és felhasználunk minden pályázati lehetőséget az elkövetkezendő időszakban is annak érdekében, hogy településünk fejlődhessen.

-A belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter pályázatot írt ki önkormányzatok rendkívüli támogatására. A támogatás vissza nem térítendő és visszatérítendő költségvetési támogatás formájában pályázható, illetve nyújtható és felhasználása meghatározott célhoz vagy feladathoz köthető. A működőképesség megőrzésére vagy egyéb feladatellátást veszélyeztető helyzet elhárítására szolgál. A nyertes pályázatunk eredményeként 8.873.432 Ft-ban részesült Tiszacsege.

-Temetőnk ravatalozójának tetőszerkezete nagyon rossz állapotú, több helyen beázik. A Magyar Falu Program újabb kiírásában lehetőség van pályázni a felújításra. A pályázat előkészítése folyamatban van, január 19-ig benyújtásra kerül.

 -December 15-én tartotta önkormányzatunk az évértékelő, évzáró rendkívüli testületi ülését, melyen a képviselőkön kívül az intézményvezetők is részt vettek. Bodó Sándor országgyűlési képviselőnk is elfogadta a meghívásunkat, és később így összegezte Tiszacsege helyzetét saját Facebook oldalán: “Néhány érdekes, hasznos információ: 3 km új aszfaltozott út, közel 1 km új járda, a következő évre újabb belterületi utak, modern városközpont, piac, közel 5 km külterületi út. A város tovább fejlődik!”

Valóban tovább fejlődik településünk a 2024-es évben, amely az új pályázatok mellett kívül a már megnyert pályázatok megvalósításának időszaka lesz.

-Településünk 65 év fölötti időseit /661 fő/ ajándékoztuk meg karácsony alkalmával az emelt összegű /10 ezer Ft/ vásárlási utalvánnyal, melyet december 5-ig átvettek.

-December 6-án városunk önkormányzata ismét nagy örömmel juttatta el Mikulás csomagjait a tiszacsegei gyerekeknek. Köszönjük a bölcsőde gondozóinak, az óvoda és iskola pedagógusainak és dolgozóinak a segítséget!

Önkormányzatunk december 15-én élelmiszercsomaggal támogatta a közmunka programban dolgozókat. A közfoglalkoztatásban dolgozóknak (111 fő) káposztát, fűszerpaprikát, hagymát, továbbá száraztésztát tartalmazó csomagot adtunk át a 2023. évi járási startmunka mintaprogramok keretén belül a mezőgazdasági mintaprogramban, valamint a helyi sajátosságok mintaprogramban működő tésztakészítő üzemben megtermelt javakból. Köszönjük a munkájukat!

-Ismét ünnepi díszbe öltözött városunk központja, hogy a szeretet ünnepére méltón készülhessünk. Köszönjük Szabó Kálmánné Ani néninek a két fenyőfát, melyeket a strandnak és az önkormányzatnak adományozott; Bagdi Sándornak, Fenyves Józsefnek, Petrich Imrének, Simon Sándornak, Ferge Jánosnak, Losonzci Jánosnak, Takács Bélának a Bethlehem megépítését és lebontását; a NAGÉV Kft.-nek az ünnepi dekoráció elkészítésében való részvételt; Remenyik Imre vállalkozónak a karácsonyi díszkivilágítás összeszerelését; Kissné Szabó Erzsébetnek, hogy segített lefesteni az adventi kirakat bútorait fehérre.

-December 2-án, 9-én, 16-án és 23-án adventi délutánokat szervezett önkormányzatunk önkéntes segítőkkel karöltve a Szolgáltató Csarnok közösségi terén. Az idei évben is követtük a már hagyománnyá váló, nagy sikerű metódust, és minden alkalommal kis műsorral kedveskedtünk a megjelenteknek, majd meggyújtottuk az aktuális gyertyát. A kellemes együttlétekhez hozzájárultak a meleg italok, a finom édességek, az igényes és szép kézműves portékák, melyeket a készítőik árultak a vásárlók legnagyobb örömére. Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a segítőknek és támogatóknak:

  • Tiszacsegei Városi Óvoda és Bölcsőde Maci csoport gyermekeinek és pedagógusainak: Kóti Évának, Kun Annamáriának, Kovács Lajosnénak az ünnepi műsorért.
  • Kun Jánosnak és Kun Jánosné Nórának a közreműködéséért.
  • Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Egyesület kis-és nagy táncosainak, szüleiknek és az egyesület vezetőinek az ünnepi műsorért.
  • Kocsis Sándornak a harmadik adventi délután házigazda szerepéért.
  • A Tiszacsegei Tűzoltó Dalárda és a Csegei Nyugdíjas Egyesület tagjainak a kellemes dallamokért.
  • A Tiszacsegei Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnak az ,,Útravaló” zenekar ünnepi műsorának felajánlásáért.
  • A Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola énekkarának a műsorért, Puzsár Jánosné énektanár felkészítő munkájáért.
  • Bohács Jánosnak és Oláh Ferencnek a hangosításért.
  • Kiss Sándorné Répási Klárikának, Sallai Szabolcsnak, Kapus Lajosnak, Remenyik Imrének, Remenyik Bendegúznak a hot-dog hozzávalójának felajánlásáért és elkészítéséért.
  • Kovács Imrének és Hegedűs Ferencnek a finom borért.
  • Kovács Zsókának a pillecukor elkészítéséért.
  • A Tiszacsegei Református Egyházközségnek a felajánlott mézeskalácsokért.
  • Remenyik Sándornak és családjának a finom káposztás palacsinta elkészítéséért.
  • Gyenes Juditnak a teához való hozzájárulásáért.
  • Ágoston Szilviának, Fergéné Ágoston Andreának, Sallainé Hegedűs Piroskának a meleg italok elkészítéséért, és felszolgálásáért.
  • A Dr. Papp József Művelődési Ház és Könyvtár dolgozóinak a szervezésért és közreműködésért.
  • Képviselőtársaimnak, akik aktívan és lelkesen segítették a rendezvényeket.
  • Minden önkéntes segítőnek, aki eljött és segített berendezni, majd elpakolni és rendet tenni a rendezvény helyszínén.

-A Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat ,,Hajdú hagyományok nyomában” című projektje keretében került megrendezésre december 14-én színházi estünk. A Charley nénje című előadás előtt Bulcsú László alelnök úrral közösen köszönetet mondtunk a Tiszacsegei Horgász és Természetvédelmi Egyesület, a Tiszacsege Városi Sportegyesület, a Csegei Nyugdíjas Egyesület, a Tiszacsegei Tűzoltó Dalárda, a Patás-Pajtás Lovasudvar, a Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Egyesület és a Tiszacsege Ifjúságáért Alapítvány közösségért végzett kiemelkedő munkájáért. Ezúton is köszönjük vármegyénk támogatását, és további sok sikert kívánunk Tiszacsege civil szervezeteinek!

A 2024-es évre ezúton is kívánok mindenkinek egészségben, sikerekben gazdag boldog új évet!

Tisztelettel: Szeli Zoltán polgármester

Tiszacsege, 2024. január 12.



MEGNÉZTE: 168 látogató

Kapcsolat Elérhetőség

Email: pmhivatal[kukac]tiszacsege[pont]hu

Phone: 06 52 588-400

Address: 4066 Tiszacsege, Kossuth u. 5.

Megszakítás