Saturday, 20/4/2024 UTC+2
Tiszacsege
Szalagcímek:

Halász János államtitkár látogatása

Tiszacsege kulturális értékei sorakoztak fel

Településünk nem csak a halászlé miatt értékes, amelyet számos kulturális csoport és tehetséges ember is bizonyít. Erről a tényről bizonyosodhatott meg Halász János kultúráért felelős államtitkár úr, illetve számos település polgármestere és kulturális szervezője, akik május 16-án Szilágyi Sándor meghívására városunkba érkeztek. A vendégfogadás már a Tiszán elkezdődött, így elsőként a folyón közlekedő kompot próbálhatták ki a vendégek, s közülük többen elárulták: ezelőtt még soha nem utaztak ilyen vízi járművön. A tiszai élet bemutatásaként Szilágyi Sándor sétahajókázásra invitálta a vendégeket, majd a parton a Csegei Patás Pajtás Hagyományőrző Egyesület lovasbemutatóját tekinthették meg. A kulturális értékek bemutatása a Művelődési Otthonban folytatódott, s aki akart lovas kocsin vagy akár lóháton is megközelíthette az épületet.

 

_DSC3894

Vendégfogadás a kompon

 

A vendégek gasztronómiai élményben is részesültek, volt alkalmuk megkóstolni a halból készült helyi különlegességeket, mint az olajos-, ecetes- és füstölt hal, a céklás halsaláta, ruszli, halászlé és egyedi eljárással sütött afrikai harcsaszeletek. Az ebéd elfogyasztása közben nem csak az ízlelőbimbókra, hanem a szem és a szív érzékelőire is igyekeztek hatni a helyiek. A Fekete István Általános Iskola számos tehetséges diákja közül Szegedi Szilvia, 8. évfolyamos tanuló Haydn Szerenádját adta elő a Kis éji zenéből fuvolán, majd Visztra Alexandra Fekete István Nádas című versét szavalta el. A kulturális társulások közül a Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Egyesület gyermek csoportja (amelynek legfiatalabb tagja még csak óvodába jár) csegei csendes csárdást, moldvai és bökönyi táncokat adott elő. A szívekre hatott Kocsis Sándor versbarát szavalata, aki Veres Péter Én nem mehetek el innen című versét adta elő és Simon Linda, aki káprázatos énekhangjával hozott vidámságot az emberek szívébe, hiszen régi operett részleteket énekelt.
A Tisza parttól kezdve, a csegei hagyományokat bemutató előadásokon át a helyiek vendégszeretetéig megismerve ezt a kis várost, kellemes élményekkel tértek haza a vendégek. A vendéglátás célja Tiszacsege népszerűsítése, bemutatása, hírnevének öregbítése volt. Köszönet jár az összes előadónak és szervezőnek, főként Bana Józsefné és Ládi Jánosné intézményvezetőknek és Bagdiné Elekes Katalin egyesületvezetőnek a nap problémamentes lebonyolítására.

 

Képgaléria:


 



MEGNÉZTE: 549 látogató

Kapcsolat Elérhetőség

Email: pmhivatal[kukac]tiszacsege[pont]hu

Phone: 06 52 588-400

Address: 4066 Tiszacsege, Kossuth u. 5.

Megszakítás