Friday, 26/4/2024 UTC+2
Tiszacsege
Szalagcímek:

XVII. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó

 

Pásztorok ünnepe

Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó a Hortobágyon

 

2013. május 18.

Hortobágy, Pusztai Állatpark

 

 

Mint minden évben Pünkösd szombatján, idén is összegyűlnek a pásztorok Hortobágyon az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó alkalmából. A rideg tartásban élő szürke marhát vigyázó pásztorok, gulyások körében még ma is élő hagyományokat, mesterségük fogásait kívánja bemutatni, a nagyközönség szélesebb köreivel megismertetni a szervező Magyar Szürke marha Tenyésztők Egyesülete és a Hortobágyi Nonprofit Kft.

Az ország számos pontjáról érkező gulyások és az utánpótlást képviselő bojtárok május 17-én egymással versengve, majd május 18-án a legjobbak a közönség előtt is bizonyíthatják mesterségbeli tudásukat. A főbb versenyszámok – melyek a pásztorok mindennapi munkáihoz kapcsolódnak – a vízhúzás gémeskútból, az állatszámlálás, mely során hídon áthaladó állatok létszámát kell minél pontosabban megbecsülni, fülszám olvasás, karikás ostor használat és gulyásbot dobás, pányvadobás, de a versenybírák nézik a felszerelés és a ruházat milyenségét is.

A rendezvény ideje alatt az érdeklődők elvegyülhetnek a Kilenclyukú hídtól 1.5 km-re lévő Pusztai Állatparkban a népművészeti vásár forgatagában, valamint hagyományos pásztorételeket kóstolhatnak. A jellegzetes alföldi állattartó épületek között sétálva számos régi, magyar állatfajjal ismerkedhetünk meg. Eredeti pusztai környezetben láthatunk dagonyázó mangalicát, kapirgáló kopasznyakú tyúkot és az idén született kiscsikóját, Pusztát vezető hucul kancát.

A Gulyásversenyt követően, 17 órától a hortobágyi Vízi színpadon már a táncé a főszerep, ahol a debreceni Hajdú Táncegyüttes vezetésével Pásztortánc bemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők. A szervezők célja a táncos hagyományaink egyik legősibb területének, a pásztortáncok világának megőrzése és népszerűsítése. Az egész napos programsor napszálltakor Pásztorbállal zárul a Hortobágyi Csárda előkertjében.

Ha szeretne bepillantást nyerni a pásztorok egyre inkább eltűnő világába, ha szívesen megkóstolná ízletes ételeiket vagy gyönyörködne táncaikban, viseleteikben, kérjük, látogasson el hozzánk május 18-án a hortobágyi Pusztai Állatparkba!

Az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó a Pusztai Állatpark belépőjegyének megváltásával tekinthető meg.

 

További információ:

Pásztorné Soós Gabriella

marketingmenedzser

06-30-491-52-26

www.hortobagy.eu

gulyásverseny



MEGNÉZTE: 940 látogató

Kapcsolat Elérhetőség

Email: pmhivatal[kukac]tiszacsege[pont]hu

Phone: 06 52 588-400

Address: 4066 Tiszacsege, Kossuth u. 5.

Megszakítás